Finlandssvensk Julkalender

–- en introduktion till fenomenet Svenskfinland för sverigesvenskar och andra intresserade

Feminism

Finlandssvensk feminism. Att ens försöka ringa in något sådant ter sig omöjligt – och liksom i andra områden finns det även i Svenskfinland både likheter och motsättningar mellan feminister som skriver in sig inom en queerrörelse, en jämställdistfalang eller radikalfeminism. Vi har helt enkelt gjort ett axplock av några finlandssvenska feministiska fenomen. Håll till godo!

Först ut är tidskriften Astra, en sprudlande livfullt uppdaterad version av den tidigare Astra Nova, nu med Sara Eriksson som ny chefredaktör vid rodret. Läs en intervju med henne om feminismens nödvändighet i Finland och Astras förnyelse och följ med hennes Astra-blogg här – där finns många mustiga länktips om allt från recept till fotoserier och längre akademiska texter.

Ni får även provsmaka på några artiklar ur det senaste numret av Astra: en viktig text om finsk politisk extremism, en fenomenal långintervju av skådespelaren Andrea Edwards om SCUM-manifestet som monolog och en text om vit västerländsk medelklassfeminism.

Finlands huvudstad har även nyligen lockat till sig två välkända sverigefeminister. Systerskapsfeministen och litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström blev i höstas professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Läs vad hon tycker om sin ”självvalda exil” här! Den queerfeministiska genus- och teatervetaren Tiina Rosenberg blir från och med årsskiftet rektor för det nya Konstuniversitetet (f.d. Sibeliusakademin, Teaterhögskolan och Bildkonstakademin) i Helsingfors. Här hittas en intervju med henne när uppdraget precis kungjorts. (Vissa av frågorna pekar rätt tydligt på den finländska feminismens (antagna?) position.)

På tal om 70-talets systerskapsfeminism kan vi inte låta bli att dela med oss av några finlandssvenska nostalgipärlor till feministfilmer. De är ur ett program som hette ”Systrar, det är morgon” som i sin helhet hittas i två delar, här och här. Om en inte orkar kolla på de långa versionerna rekommenderas framför allt dessa kortare klipp som utdrag: Luisa Borras, spanjorska bosatt i Vasa, diskuterar de krav som ställs på kvinnor oavsett nation. Jutta Zilliacus berättar hur hon tagit sig fram i samhället för att kunna debattera feminism och jämlikhet på manliga arenor. Och här kan ni se hur den dåvarande popikonen Viktor Hurmio diskuterar mansidealet på 1980-talet. Ska mannen vara en mjukis eller en tuffing? Mest underhållande och fascinerande är nog alla de människor på gatan som får svara på samma fråga!

Avslutningsvis: lyss till kvinnornas tio budord från 80-talet.

På jämlikhetsfronten idag finns t.ex. Malin Gustavsson, en finlandssvensk feminist som driver byrån Ekvalita. Hon har bl.a. gett ut denna publikation om Jämställdhet i praktiken på andra stadiets (gymnasie-)utbildningar. Här talar hon om sexuella trakasserier på arbetsplatsen i nyhetsprogrammet Min morgon.

Avslutningsvis kan vi rekommendera det färgstarka bloggasinet Blemma. Massa artiklar, krönikor och annat godis! Besök och gotta dig – eller skriv en egen text till januarinumret om Framtid!

Single Post Navigation

Lämna en kommentar